O le a le tele ua fa'aitiitia ai le o'ona a Omicron?E tele suʻesuʻega i le lalolagi e faʻaalia

"O le leaga o le Omicron e latalata i le fulū o le vaitau" ma le "Omicron e matua itiiti lava le pathogenic nai lo Delta".…… Talu ai nei, o le tele o tala e uiga i le leaga o le crown mutant strain fou Omicron ua salalau i luga o le initaneti.

O le mea moni, talu mai le tulaʻi mai o le Omicron mutant strain ia Novema 2021 ma lona faʻasalalauga i le lalolagi atoa, o suʻesuʻega ma talanoaga e uiga i faʻamaʻi ma faʻasalalauga na faʻaauau pea.O le a le fa'amatalaga fa'aleagaina o le Omicron i le taimi nei?O le a le tala a le suʻesuʻega e uiga i ai?

Su'esu'ega su'esu'e 'ese'ese: Omicron e fa'aitiitia le leaga
O le mea moni, i le amataga o Ianuari 2022, o se suʻesuʻega mai le Iunivesite o Hong Kong Li Ka Shing Faculty of Medicine na maua ai o Omicron (B.1.1.529) atonu e itiiti le faʻamaʻi pe a faʻatusatusa i le uluaʻi galu ma isi faʻamaʻi mutant.
Na maua ai o le Omicron mutant strain e le lelei i le faʻaaogaina o le transmembrane serine protease (TMPRSS2), ae o le TMPRSS2 e mafai ona faʻafaigofieina osofaʻiga viral o sela talimalo e ala i le tipiina o le polotini spike o le coronavirus fou.I le taimi lava e tasi, na matauina e le au suʻesuʻe o le faʻaogaina o le Omicron na faʻaititia tele i laina telefoni a tagata Calu3 ma Caco2.
Ua vaivai le siama fou o le coronavirus

Initaneti puna ata

I le k18-hACE2 faʻataʻitaʻiga o isumu, na faʻaitiitia ai le faʻaogaina o le Omicron i le pito i luga ma le pito i lalo o le manava o isumu pe a faʻatusatusa i le uluaʻi galu ma le Delta mutant, ma o lona pulmonary pathology na faʻaitiitia le ogaoga, ae o le faʻamaʻi o Omicron na mafua ai le paʻu o le mamafa ma le oti. o le uluai galu ma le Alpha, Beta ma Delta mutants.
O le mea lea, na faʻauʻu ai e le au suʻesuʻe e faʻaitiitia le faʻaogaina o le Omicron ma le pathogenicity i isumu.
A8

Initaneti puna ata

I le aso 16 o Me 2022, na lomia ai e le Natura se pepa na saunia e Yoshihiro Kawaoka, o se tagata suʻesuʻe virologist taʻutaʻua mai le Iunivesite o Tokyo ma le Iunivesite o Wisconsin, ma faʻamaonia mo le taimi muamua i se faʻataʻitaʻiga manu o Omicron BA.2 e matua itiiti lava le leaga nai lo le uluaʻi galu. .

Na filifilia e le au suʻesuʻe ni siama BA.2 ola na vavae ese i Iapani e aʻafia ai k18-hACE2 isumu ma hamsters ma maua ai, ina ua maeʻa faʻamaʻi i le fua tutusa o le siama, o isumu BA.2 ma le BA.1 na aʻafia na i ai le maualalo o titres virus i totonu o mama. ma le isu nai lo le ulua'i fa'ama'i pipisi o le New Crown (p<0.0001).

O lenei fa'ai'uga fa'aauro e fa'amaonia ai o le Omicron e matua itiiti lava le leaga nai lo le ulua'i ituaiga vao.I le faʻatusatusaga, e leai se eseesega tele i viral titres i mama ma isu o faʻataʻitaʻiga manu mulimuli i faʻamaʻi pipisi o le BA.2 ma le BA.1.
Fa'amatalaga su'esu'e virusi PCR

Initaneti puna ata

O su'esu'ega viral load a le PCR na fa'aalia ai o isumu na a'afia i le BA.2 ma le BA.1 e maualalo le mamafa o viral load i totonu o mama ma isu nai lo le ulua'i galu o le New Crown, aemaise lava ile mama (p<0.0001).

E tutusa ma taunuuga i isumu, o le viral titres na maua i le isu ma mama o le BA.2 ma le BA.1 hamsters na afaina na maualalo ifo nai lo le uluai galu ina ua maeʻa le 'inoculation' ma le fua tutusa o le siama, aemaise lava i totonu o mama, ma teisi. maualalo i le isu o le BA.2 hamsters ua afaina nai lo le BA.1 - o le mea moni, o le afa o le HA.2 ua afaina hamsters e leʻi atiaʻe faʻamaʻi mama.

Na maua atili ai o ulua'i galu, BA.2 ma le BA.1, e leai se fa'a'ese'esega o sera pe a mae'a fa'ama'i - e tutusa ma mea na matauina i tagata o le lalolagi moni pe a a'afia i suiga fou fou.
Sua Hamster

Initaneti puna ata

Fa'amatalaga moni o le lalolagi: Omicron e itiiti lava le mafua ai o ma'i tuga

O nisi o suʻesuʻega o loʻo i luga ua faʻamatalaina le faʻaitiitia o le faʻaleagaina o Omicron i faʻataʻitaʻiga manu suʻesuʻe, ae e tutusa le moni i le lalolagi moni?

I le aso 7 Iuni 2022, na lomia ai e le WHO se lipoti e iloilo ai le eseesega o le ogaoga o tagata na aafia i le taimi o le Omicron (B.1.1.529) faʻamaʻi faʻatusatusa i le Delta pandemic.

O le lipoti na aofia ai le 16,749 fou mai i itumalo uma o Aferika i Saute, e aofia ai le 16,749 mai le Delta epidemic (2021/8/2 i le 2021/10/3) ma le 17,693 mai le Omicron epidemic (2021/11/15 i le 2022/2/ 16).Na fa'avasegaina fo'i tagata mama'i i le ogaoga, ogaoga ma le le ogaoga.

fa'amata'utia: maua le ea fa'aoso, po'o le okesene ma le maualuga o le okesene transnasal, po'o le extracorporeal membrane oxygenation (ECMO), po'o le ulufale i le ICU i le taimi o le falema'i.
-matua (tiga): maua le okesene i le taimi o le falemaʻi
-e le ogaoga: afai e leai se tasi o tulaga o loʻo i luga e ausia, o le tagata maʻi e le ogaoga.

O faʻamaumauga na faʻaalia ai i le vaega Delta, 49.2% e ogaoga, 7.7% e ogaoga ma 28% o faʻamaʻi uma Delta i falemaʻi na maliliu, ae i le vaega Omicron, 28.1% e ogaoga, 3.7% e ogaoga ma 15% o falemaʻi uma. O tagata mama'i na maua i le Omicron na maliliu.E le gata i lea, o le umi ole umi ole nofo e 7 aso ile vaega Delta fa'atusatusa ile 6 aso ile vaega ole Omicron.

E le gata i lea, o le lipoti na suʻesuʻeina le aʻafiaga o le matua, itupa, tulaga o tui ma faʻamaʻi faʻatasi ma faʻamaonia ai o Omicron (B.1.1.529) na fesoʻotaʻi ma se faʻaititia o le maʻi ogaoga ma ogaoga (95% CI: 0.41 i le 0.46; p <0.001) ma le maualalo o le lamatiaga o le maliu ile falemaʻi (95% CI: 0.59 i le 0.65; p <0.001).
Fa'aola ole fa'aputuga ile ituaiga eseese ma le mamafa ile aso 28 ole nofo ile falema'i

Initaneti puna ata

Mo vaega eseese o le Omicron, o isi suʻesuʻega na suʻesuʻeina faʻapitoa a latou faʻamaʻi.

O se suʻesuʻega faʻapitoa mai Niu Egelani na suʻesuʻeina 20770 mataupu o Delta, 52605 mataupu o Omicron B.1.1.529 ma 29840 mataupu o Omicron BA.2, ma maua ai o le vaega o maliu e 0.7% mo Delta, 0.4% mo B.1.1. 529 ma le 0.3% mo le BA.2.Ina ua uma ona fetuunai mo mea faʻalavelave, na faʻamaonia ai e le suʻesuʻega o le lamatiaga o le oti na matua maualalo lava mo le BA.2 faʻatusatusa i Delta ma B.1.1.529.
I'uga e le'i fetu'una'i o Delta ma Omicron Variant COVID-19 mataupu

Initaneti puna ata

O le isi suʻesuʻega mai Aferika i Saute na suʻesuʻeina le lamatiaga o le falemaʻi ma le lamatiaga o le ogaoga o taunuuga mo Delta, BA.1, BA.2 ma le BA.4/BA.5.O faʻaiʻuga na faʻaalia ai o le 98,710 faʻamaʻi fou na aofia ai i le suʻesuʻega, 3825 (3.9%) na faʻatagaina i le falemaʻi, e 1276 (33.4%) na maua i faʻamaʻi ogaoga.

Faatasi ai ma i latou na aʻafia i suiga eseese, 57.7% o tagata mamaʻi Delta na maua i faʻamaʻi ogaoga (97/168), faʻatusatusa i le 33.7% o tagata gasegase BA.1 (990/2940), 26.2% o le BA.2 (167/). 637) ma le 27.5% o le BA.4/BA.5 (22/80).O suʻesuʻega faʻasolosolo na faʻaalia ai o le avanoa e atiaʻe ai se faʻamaʻi tuga ia i latou o loʻo aʻafia Delta> BA.1> BA.2, ae o le avanoa e atiaʻe ai se faʻamaʻi tuga ia i latou na aʻafia BA.4 / BA.5 e leʻi matua ese lava pe a faʻatusatusa i le BA. 2.
Faʻaitiitia le faʻaleagaina, ae manaʻomia le mataala

O suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe ma faʻamatalaga moni mai le tele o atunuʻu ua faʻaalia ai o le Omicron ma ona vaega laiti e itiiti le faʻaleagaina ma e ono mafua ai maʻi ogaoga nai lo le faʻamaʻi muamua ma isi faʻamaʻi mutant.

Ae ui i lea, o se iloiloga tusiga i Ianuari 2022 lomiga o The Lancet, ua faaulutalaina 'Milder but not mild', na taʻua ai e ui o le Omicron infection na mafua ai le 21% o le ulufale atu i le falemaʻi i tamaiti laiti o Aferika i Saute, o le aofaʻi o faʻamaʻi e mafua ai faʻamaʻi ogaoga e foliga mai. ia fa'atupula'ia le faitau aofa'i e eseese tulaga o fa'ama'i ma tulaga eseese o tui.(Ae ui i lea, i lenei faitau aofaʻi o talavou Aferika i Saute, 21% o tagata mamaʻi i falemaʻi na aʻafia i le SARS-CoV-2 omicron variant sa i ai se faʻafitauli ogaoga faʻamaʻi, o se vaega e ono faʻateleina ma mafua ai le tele o aʻafiaga i taimi o faʻamaʻi i tagata e eseese tagata ma maualalo. tulaga ole fa'ama'i pipisi po'o tui puipuia.)

I le faaiuga o le lipoti a le WHO ua taʻua i luga, na matauina e le au e ui lava i le faaitiitia o le virulence o le galu muamua, toetoe lava o le tasi vaetolu o le falemai o Omicron (B.1.1.529) maʻi na atiaʻe faʻamaʻi ogaoga, ma o le tele o pale fou mutants na faaauau pea mafua ai le maualuga o le ma'i ma le oti i tagata matutua, immunocompromised po'o tagata e le'i faia tui.(Matou te fia lapataʻia foʻi e le tatau ona vaʻaia a matou auʻiliʻiliga e lagolagoina le 'agalelei' tala eseese. Toeitiiti o le tasi vaetolu o le falemaʻi o Omicron maʻi na maua i faʻamaʻi tuga ma 15% na maliliu; numera e le o faʻatauvaʻa...... I totonu o tagata vaivai. , e pei o gasegase i le matutua, i le faitau aofaʻi e maualuga le mamafa o avega, i tagata mamaʻi ma i latou e leʻi faia tui, o le COVID-19 (VOC uma) o loʻo faʻaauau pea ona saofagā i le tele o le maʻi ma le oti.)

O faʻamatalaga muamua mai le Omicron ina ua faʻaosoina le lima o galu o faʻamaʻi i Hong Kong na faʻaalia ai e oʻo mai i le aso 4 o Me 2022, e 9115 maliu mai le 1192765 fou faʻapapaleina mataupu i le taimi o le galu lona lima (o le maualuga o le maliu o le 0.76%) ma le faʻaleagaina. e 2.70% le aofa'i o tagata e ova atu i le 60 tausaga le matutua (e tusa ma le 19.30% o lenei vaitausaga e le'i faia ni tui).

I se fa'atusatusaga, e na'o le 2% o tagata Niu Sila ua silia ma le 60 tausaga le matutua e le'i faia ni tui, lea e maualuga fa'atasi ma le maualalo o le 0.07% o tagata maliliu mo le fa'ama'i fou.

I le isi itu, e ui e masani ona finau e faapea o Newcastle e mafai ona avea ma se vaitau, faʻamaʻi faʻamaʻi i le lumanaʻi, o loʻo i ai tagata tomai faʻapitoa e ese le vaaiga.

E toʻatolu saienitisi mai le Iunivesite o Oxford ma le European Union Joint Research Center e talitonu o le maualalo o le mamafa o Omicron atonu o se faʻafuaseʻi, ma o le faʻaauauina vave o le antigenic evolution (antigenic evolution) e ono aumaia ai ni suiga fou.

E le pei o le sola ese mai le puipuiga ma le felauaiga, lea e a'afia i le malosi o le evolusione, o le virulence e masani lava o se 'fua' o le evolusione.E fa'atupula'ia fa'ama'i e fa'ateleina ai lo latou mafai ona sosolo, ma e mafai fo'i ona ta'ita'ia ai le fa'ateleina o le fa'ama'i.Mo se faʻataʻitaʻiga, e ala i le faʻateleina o viral load e faʻafaigofie ai felauaiga, e mafai lava ona mafua ai faʻamaʻi sili atu.

E le gata i lea, ae o le faʻamaʻi o le a faʻatupuina faʻalavelave faʻaleagaina i le taimi o le sosolo o se siama pe afai o faʻamaoniga e aumaia e le siama e aliali mai mulimuli ane i le faʻamaʻi - pei o le faʻamaʻi o le influenza, HIV ma le hepatitis C virus, e taʻu ai se e to'aitiiti, e tele le taimi e fa'asalalau ai a'o le'i fa'atupu ni fa'alavelave matuia.
A'afiaga o le SARS-CoV-2 i le faitau aofa'i o tagata

Initaneti puna ata

I ia tulaga, atonu e faigata ona vaʻai le tulaga o le pale fou mutant strain mai le virulence pito i lalo o Omicron, ae o le tala fiafia o le pale fou tui ua faʻaalia ai le faʻaitiitia o le lamatiaga o maʻi ogaoga ma le oti e faasaga i faʻamaʻi mutant uma, ma o le fa'atupula'ia malosi o le faitau aofa'i o tui puipui o lo'o tumau pea se auala taua e tetee atu ai le fa'ama'i i lenei la'asaga.
Fa'afetai: O lenei tusiga sa iloiloina fa'apolofesa e Panpan Zhou, PhD, Tsinghua University School of Medicine and Postdoctoral Fellow, Scripps Research Institute, ISA
Omicron su'ega a le tagata lava ia antigen reagent i le fale


Taimi meli: Tes-08-2022